Swedenchevron-down_icon
  • Austria
  • Belgium
    • Flemish
    • French
  • Canada
    • English
    • French
  • Denmark
  • France
  • Germany
  • Ireland
  • Italy
  • Norway
  • Poland
  • Portugal
  • Spain
  • Sweden
  • Switzerland
    • German
    • French
    • Italian
  • The Netherlands
  • United Kingdom
  • United States

SÅ FÅR DU SILLKOLL TILL PÅSKEN

Visste du att sill är det vanligaste som folk har över från påsken? I en undersökning som vi på Too Good To Go har gjort uppger var fjärde svensk att de får sill över. Tyvärr visar det sig också att var tionde svensk slänger den överblivna sillen. Men som tur är så finns det massor av saker som kan få oss att slänga mindre av denna härliga delikatess. Tillsammans med Klädesholmen, några av landets främsta sillexperter, vill vi ge sillkoll åt svenska folket.

HUR MYCKET SILL GÅR ÅT PER PERSON? 
En fråga som många matshoppande svenska ställer sig inför varje högtid. Lyckligtvis har Klädesholmen hjälpt oss att räta ut frågetecknet en gång för alla. När sillen äts som förrätt och man äter ungefär 7-10 sillbitar per person, brukar en stor burk på 575 g oftast räcka till 3-4 personer. Klädesholmens medelstora burkar på 420 g räcker till 2-3 personer och deras minsta sillburkar på 250 g räcker till 1-2 personer.


HUR LÄNGE HÅLLER EN BURK SILL? 

Först och främst måste vi ge sillen bra förutsättningar för att hålla så länge som möjligt. Klädesholmen ger oss tre sillregler:

  • Se till att sillen är täckt av lag/sås
  • Använd alltid rena bestick när du tar sill ur burken
  • Förvara sillen i kylskåp och låt den inte stå framme

Följer du detta så kan du räkna med att en öppnad sillburk räcker i ca. 3 veckor. Hållbarheten kan vara något kortare för sill i krämig sås än klara lag, men som alltid gäller titta, lukta, smaka innan du ens vågar fundera på att slänga sillen! Många gånger håller den längre än du tror. En oöppnad sillburk håller i ca 8-12 månader, men igen; titta, lukta och smaka. Lita på dina sinnen!


VAD KAN DU GÖRA MED SILLEN SOM BLIR ÖVER? 

“Tänk om det fanns ett supergott recept som jag kan laga av sillen som blev över”, tänker du. Say no more, we’ve got you covered. Nedan hittar du våra snabbaste silltips. Även sillexperterna på Klädesholmen har delat med sig av sina bästa sillrecept. Du hittar dem längre ner i inlägget.


5 SNABBA SILLTIPS

  • Sill är inte bara supergott till potatis, det är kanon på en frukostmacka också.
  • Toppa din bakade potatis med ett par sillskivor - mums! Men värm inte sillen, den ska alltid ätas kall.
  • Har du sås över när sillen är slut? Dressa din sallad, häll över din fiskgratäng eller häll över en fiskbit och langa in i ugnen.
  • Vietnamesiska vårrullar med sill och dina favorittillbehör låter väl inte så dumt?
  • Vill du ha hjälp att äta upp sillen? Bjud på sill-lunch! Folk tenderar att äta det som serveras.





KLÄDESHOLMENS SILLTACOS

Fredagstacosen får sig en rejäl uppfräschning med detta smarriga, superenkla recept där god sill toppas med avokado, picklad rödlök och färsk koriander. Receptet gäller för 4 personer.

1 burk sill på ca 250 g (helst matjessill men ta den du har över)

3 avokados

1 gurka

1 kruka färsk koriander

3 limefrukter

2 dl picklad rödlök

Tacoskal till servering

3 dl crème fraiche till servering

Skär sillen, avokadon och gurkan i ca 1-2 cm stora kuber. Blanda ingredienserna och fyll tacoskalen. Toppa med rödlök, grovhackad färsk koriander och en klyfta lime. Det är gott med en klick crème fraiche till. Har du använt en krämig sill kan du toppa med lite av såsen från burken för extra smak!




KLÄDESHOLMENS SILL-LANGOS

Ett härligt västkustrecept där krispiga langos toppas med smakrik sill, passar perfekt som plockmat! Du kan använda en fritös men det går också bra att fritera langosen i en kastrull. Receptet gäller för 4 personer.

25 g jäst

3 dl vatten

2 kokta potatisar

Ca 7 dl vetemjöl

Ca 1 krm salt

Frityrolja

Topping:

1 burk sill på 250 g (helst löksill men ta den du har över)

3 dl gräddfil

2 hackade rödlökar

Dillkvistar till garnering

Rör ut jästen i vattnet. Mosa potatisen med en gaffel och rör ner i vattnet. Tillsätt mjöl och salt och blanda till en slät, något lös deg. Jäs under bakduk i ca 45 minuter. Lägg degen på ett mjölat underlag och knåda i någon minut. Forma ca 12-14 bröd och kavla ut avlånga bröd. Täck bröden med en bakduk och jäs i 15 minuter. Hetta upp frityroljan i en fritös eller i en kastrull. Lägg ner bröden med hjälp av en slev och fritera i ca 5 minuter på varje sida eller tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna på hushållspapper. Servera med skivad sill, hackad rödlök, gräddfil och en dillkvist.

Om sillundersökningen: Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 23-25 mars 2022 har sammanlagt 1011 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige.

Är du fortfarande sugen på mer?