Swedenchevron-down_icon
  • Austria
  • Belgium
    • Flemish
    • French
  • Canada
    • English
    • French
  • Denmark
  • France
  • Germany
  • Ireland
  • Italy
  • Norway
  • Poland
  • Portugal
  • Spain
  • Sweden
  • Switzerland
    • German
    • French
    • Italian
  • The Netherlands
  • United Kingdom
  • United States

#RÄDDASEMLAN: HÅLLBARA RECEPT

GUSTAV JOHANSSONS HÅLLBARA SEMLOR

I dag säljs mer än 40 miljoner semlor om året i Sverige. Förutom att dessa gräddiga och smarriga bakverk utgörs av ingredienser som tillhör de kategorier som svinnas mest - bröd och mejeri - och har en kort hållbarhet, så har varje bakad semla en klimatpåverkan. Hamnar de i sopkorgen har de haft ett 100 % onödigt avtryck. Men vilken semla som du äter har rimligtvis det lägsta klimatavtrycket? Tillsammans med Klimato har vi beräknat att den genomsnittliga semlan på 100 gram släppet ut 0.3 kg CO2e, medan Gustavs semla endast släpper ut 0.1 kg CO2e – vilket gör den till ett klimatvänligare alternativ. 

–  Mina semlor är gjorda med vegansk grädde som har mycket lägre klimatavtryck än kogrädde. De är också bakade med solrosfrön istället för mandlar som WWF ger grönt ljus om de är ekologiska. Man skulle kunna tro att solrosmassa skulle smaka väldigt mycket tråkigare än mandelmassa, men när du blandar ner en massa socker och kardemumma blir den ofantligt god, säger Gustav. 

Bullar:

Plocka upp färdigbakade söta vetebullar på ditt lokala bageri eller mataffär, eller följ detta recept:

  • 100 g margarin

  • 4 dl växtmjölk

  • 50 g jäst

  • 1½ dl strösocker

  • ½ tsk salt

  • 1-2 tsk nystött kardemumma

  • 10-12 dl vetemjöl

  • Extra matlagningsgrädde för pensling

  1. Smält margarin i en kastrull och tillsätt mjölk. Smula ner jästen när mjölkblandningen är fingervarm.

  2. Blanda sedan ner strösocker, salt och kardemumma och blanda.

  3. Rör sedan ner mjöl tills degen är någorlunda smidig men mjuk. Det är bättre att ha en något lös deg som kan jäsa och tillsätta mer mjöl efter jäsningen.

  4. Jäs i 40-60 minuter på lagom varmt ställe tills degen ungefär fördubblats.

  5. Knåda degen smidig med mjöl , inte under lång tid utan endast så att degen blir hanterbar att rulla till bollar och dela i 12-17 bitar på omkring 70 till 80 gram.

  6. Forma bollar och låt jäsa i 20 – 40 minuter tills bollarna jäst upp ordentligt.

  7. Pensla med grädde och grädda sedan i mitten av ugnen i 225°C 9-14 minuter beroende på storlek. Låt svalna innan användning.

Solrosmassa:

  • 200 g ekologiska solrosfrön

  • 2 dl socker

  • 1-2 tsk mald kardemumma

  • 3-5 msk vatten

  1. Mixa solrosfrön och socker i en mixer, tillsätt vatten tills du kan mixa en slät och tjock kräm.

  2. Smaka av med kardemumma efter eget tycke.

Grädde:

  • 2,5 dl vegansk vispgrädde, gärna en sort utan palmolja

  • 2-3 msk vaniljsocker

  • Ev. 1-2 krm vaniljpulver också

  1. Vispa grädden fast i maskin eller för hand.

  2. Blanda ner vaniljsocker och ev. vaniljpulver för extra smak

Bygg semlan:

  • Vetebullar

  • Solrosmassa

  • Vaniljgrädde

  • Florsocker

  1. Klipp ut ett trekantigt lock ur vetebullarna

  2. Fyll hålet med rikligt med solrosmassa.

  3. Täck solrosmassan med ännu rikligare med vaniljvispgrädde

  4. Lägg på locket och pudra över lite florsocker.


FRIDA SKATTBERGS SEMMELSTICKS GJORDA PÅ ROSTBRÖD 

Laga efter läge semlan går ut på att du försöker baka på det du redan har hemma. Semlan kan bli precis lika god utan den klassiska mandelfyllningen eller vetebullen – våga experimentera med exempelvis mandelsmör eller annat som du har hemma. Har du någon vetebulle eller kaka kvar så smula ner dem i en ny bulldeg, använd gårdagens croissant, eller varför inte göra en semla på rostbröd som du ändå har hemma i frysen? Det är precis vad Frida Skatteberg (Baka med Frida) har gjort.

– När jag tänkte på detta med hållbarhet och att ta tillvara på sådant som faktiskt redan finns hemma så föddes min idé till Semmelsticks! Jag har bakat dessa på rostbröd som låg i frysen och mandelmassa som blivit över sedan julbaket. Ljuvligt goda och enkla att svänga ihop på knappt en kvart av sådant som ofta finns hemma, säger Frida. 
Semmelsticks:

0.5 dl strösocker
1 msk mortlad kardemumma
8 st. Rostbröd
1 dl mandelmassa
2 ägg
2 msk smör
2 dl grädde

Gör så här:

1. Blanda strösocker och kardemumma på ett fat, ställ åt sidan.
2. Hetta upp smöret i en stekpanna på medelhög värme.
3. Skär bort kanterna av brödet och kavla det tunt.
4. Spritsa ut en sträng mandelmassa längs en av kanterna på brödskivorna. Rulla sedan ihop, börja rulla där du spritsat mandelmassan.
5. Doppa rullarna i ägg och stek sedan gyllene på samtliga sidor.
6. Tag upp och låt droppa av lite på en bit papper, rulla sedan i sockerblandningen.
7. Vispa upp grädden och servera dina semmelsticks tillsammans med grädden medan de fortfarande är lite varma. 


GUSTAV JOHANSSONS SEMMELPARFAIT MED HEMMAGJORDA SKORPOR OCH SOLROSKRÄM


I semmeltider blir det en och annan halväten eller bortglömd semla kvar i kylen. Gustav har tagit fram ett recept på Semmelparfait där du tar tillvara på överskottssemlor.

– Jag är faktiskt löjligt nöjd med det här receptet! Det blev SJUKT gott, och förlänger hållbarheten på semlorna med flera veckor! Om ni inte hinner äta upp dem innan dess det vill säga. Oddsen är ganska stora att era återvunna semlor inte överlever natten, säger Gustav. 

Semmelparfait

  • 3-4 dl färdigvispad vegansk grädde, förslagsvis från semlor som inte kommer ätas upp! I detta fall använde jag Oatly Visp.
  • 3 msk vaniljsocker (om inte grädden redan har vaniljsocker invispad)
  • 1 dl kikärtsspad
  • 3 msk florsocker
  • 2-3 tsk malen kardemumma
  • 1-2 dl mandel eller solrosmassa förslagsvis från samma semlor som du tar grädden!
  1. Vispa kikärtsspad och florsocker till ett fast och fluffigt skum
  2. Blanda det fluffiga kikärtsspadet med den vispade vaniljgrädden, mandel/solrosmassan och kardemumman och rör ihop till en jämn smet med mandel/solrosmasseklumpar
  3. Lägg parfaitsmeten i en form klädd med bakplåtspapper och lägg in i frysen i 3 timmar.

Hemmagjorda skorpor

  • 4-8 vetebullar, förslagsvis från semlor!
  1. Efter att du gröpt bort grädden och solros/mandelmassan från semlorna och använt till parfaiten så skär den kvarvarande bullen i 4-8 skivor beroende på storlek. Skivorna kommer inte minska i storlek när du torkar dem, så skär dem så stora som du vill att dina skorpor ska vara.
  2. Lägg skivorna på bakplåtspapper på en ugnsplåt och ungstorka dem därefter i ca 1 – 1,5 timme på 110 grader i en varmluftsung, alternativt i 125 grader i en vanlig ugn. De ska vara helt genomtorkade när du tar ut dem, testa och bryt en skorpa itu för att se om de är klara.

Mandel/solroskräm

  1. Rör ut massan med vatten till en konsistens mellan sås och kräm. Späd med vatten till önskad konsistens

Servering

  1. När semmelparfaiten stelnat, ta ut den och rulla fina glassbollar med en varm sked. Ringla över mandel/solroskrämen och toppa med lite smulor ifrån en krossad skorpa. Servera med mer skorpor som du doppar i parfaiten när du äter! Servera med kaffe eller havredryck!


Är du fortfarande sugen på mer?