TORRT BRÖD? GÖR DET HÄR

Hanna Nilsson

3 months ago

Ibland är olyckan framme och brödet har hunnit bli torrt. Därför har vi samlat ett gäng riktigt enkla och snabba recept som innehåller just torrt bröd. Inget bröd ska behöva gå till spillo, visst? 

Fattiga riddare

Vill du förvandla tråkigt torrt bröd till en lyxig frukost? Gör fattiga riddare!


Du behöver:

- Torrt bröd
- Lika delar mjölk & vetemjöl (ca 1 dl för två portioner)
- Ett ägg
- En nypa salt
- Kanel
- Socker


Gör så här:
 1. Vispa ihop mjölk, mjöl, ägg och salt så det liknar en klassisk pannkakssmet. Doppa ner en (Gärna ganska tjock) brödskiva i taget.
 2. Smält smör i en varm stekpanna och lyft över brödskivan från smeten. Stek tills gyllenbrun på båda sidor.
 3. Strö kanel och socker på ett fat. När din riddare är klar i stekpannan vänder du den i kanelsockret och hugger sedan in!
Som topping kan vi rekommendera en skivad (och kanske räddad) banan, bär eller sirap, men du kan även äta den som den är. Enjoy!


Ströbröd

Varför köpa ströbröd när du kan tillverka ditt alldeles egna? Gör så här: 

 1. Lägg torra brödskivor i en matberedare och mixa tills det bara är smulor kvar. 
 2. Strö ut smulorna på en plåt och ställ in i ugnen på 50 grader tills smulorna är helt torra, ca en timme. Om det finns minsta fukt kvar i brödet kan ströbrödet mögla. 
 3. Förvara ditt ströbröd i en lufttät burk.

Krutonger

Lika gott i en sallad som till snacks ju! Gör så här: 
 1. Skär ett bröd i tärningar i önskad storlek. 
 2. Lägg i en skål och ringla över olivolja och eventuell smaksättning som salt, peppar, vitlök eller örter. Vänd runt.
 3. Häll ut tärningarna på en bakplåtspappersklädd plåt och tillaga i ugnen på 100 grader i 20-30 minuter. Rör runt halvvägs in. Ät!
PS. Vill du ha mer rustika krutonger kan du riva sönder brödet istället för att skära det.

Pull Apart Bread

Du trodde väl inte att vi skulle avsluta utan ett recept på ett riktigt dekadent pull apart bread? Detta recept är perfekt om du t.ex fått ett helt bröd i din värdekasse men du redan har annat bröd hemma.


Du behöver:
- Ett helt bröd
- Smör eller olja
- Vitlök
- Salt & Peppar
- Valfri ost


Gör så här:
 1. Med en brödkniv, skär ett rutmönster på brödets ovansida. Rutorna bör vara ca 3x3cm stora. När du skär bör du inte skära rakt igenom, utan stanna när det är ca två cm kvar, brödet ska fortfarande hålla ihop. Placera brödet på ett bakplåtspapper på en plåt.
 2. Hacka eller pressa en en vitlöksklyfta och mosa ihop med smör eller olja. Salta och peppra efter smak. Du kan även tillföra färska örter såsom persilja eller basilika.
 3. Ta fram en pensel och pensla hela brödet med röran, och se till att även pensla mellan rutorna.
 4. Visst har du också nästan alltid en ostkant liggandes någonstans i kylen som väntar på att bli uppäten? Skiva upp den och peta ner mellan rutorna i brödet. Har du även överbliven salami, oliver eller kanske kapris i kylskåpet – i med dem med!
 5. Nu är det dags att skjutsa in brödet i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter eller tills det fått en fin gyllenbrun färg.
 6. Plocka ut brödet ur ugnen och låt svalna något innan du hugger in genom att dra loss en kub i taget. Hur gott?! Brödet passar perfekt till soppa, på buffen eller bara som det är.

Lycka till med dina brödrecept! 

Hanna Nilsson

Too Good To Go