Swedenchevron-down_icon
  • Austria
  • Belgium
    • Flemish
    • French
  • Canada
    • English
    • French
  • Denmark
  • France
  • Germany
  • Ireland
  • Italy
  • Norway
  • Poland
  • Portugal
  • Spain
  • Sweden
  • Switzerland
    • German
    • French
    • Italian
  • The Netherlands
  • United Kingdom
  • United States

TA VARA PÅ PUMPAN

Visste du att du kan äta den klassiska Halloweenpumpan när du pysslat färdigt? Jo det är sant! När du karvar årets pumpa tycker vi att du ska ta vara på både fruktkött och frön. Det går nämligen att förvandla detta till smaskiga höstsnacks i form av ett dundergott pumpabröd och rostade pumpafrön. 

RECEPT: PUMPABRÖD

Ingredienser

  • 200 g pumpa
  • 80 g smör
  • 100 g socker
  • 1 ägg
  • 125 g vetemjöl
  • ¼ tsk salt
  • ½ tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ tsk malen ingefära
  • ½ tsk malen kanel
  • ½ tsk malen muskotnöt

Gör såhär:

  1. Värm ugnen till 170 grader, smörj och bröa en ugnsform med måtten 20x10 cm.

  2. Dela fruktköttet i lika stora bitar och ånga eller koka dem i några minuter tills de blivit mjuka. Mosa sedan pumpabitarna slätt och lägg moset i en sil för att få bort överflödigt vatten, ca 20-30 minuter.

  3. Vispa smör, socker och ägg tills det blivit fluffigt. Blanda ner det svalnade pumpamoset.

  4. Blanda ihop resterande torra ingredienser i en separat skål.

  5. Vänd sedan ner de torra ingredienserna i pumpamixen och blanda tills de gått samman. Du behöver inte oroa dig för eventuella klumpar.

  6. Häll över smeten i din förberedda ugnsform och baka sedan kakan i ugnen i 45 minuter.

Avnjut ditt nybakta pumpabröd varmt eller spara till senare genom att förvara det i en lufttät behållare.



RECEPT: ROSTADE PUMPAFRÖN 

Pumpafrön är alldeles för goda och näringsrika för att slängas i soptunnan. Följ dessa enkla steg och rosta dem istället, så får du ett gott snacks eller topping till yoghurten – som håller länge.

  1. Sätt ugnen på 170 grader. Skrapa ut fröna från pumpan och separera dem från det trådiga fruktköttet så väl det går.
  2. Placera fröna i en skål med vatten och vispa runt. Fröna kommer nu separeras från fruktköttet och flyta upp till ytan.
  3. Torka fröna genom att lägga dem på en handduk och pressa lätt. Placera dem sedan i en bunke och ringla över olivolja, salt och peppar. Rör runt för att se till att alla frön är täckta med oljan. Strö sedan ut pumpafröna på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Ställ in plåten i ugnen och rosta fröna i 10-15 minuter. Klart!


Bonustips! Prova dig fram med kryddningen av dina pumpafrön - kanske en nypa chili för extra sting? 

Är du fortfarande sugen på mer?