Swedenchevron-down_icon
  • Austria
  • Belgium
    • Flemish
    • French
  • Canada
    • English
    • French
  • Denmark
  • France
  • Germany
  • Ireland
  • Italy
  • Norway
  • Poland
  • Portugal
  • Spain
  • Sweden
  • Switzerland
    • German
    • French
    • Italian
  • The Netherlands
  • United Kingdom
  • United States

MAXIMERA SOMMAREN OCH TA VARA PÅ FLÄDERN

Att ta för sig av naturens läckerheter är inte bara toppen för klimatet utan också snällt mot plånboken. Naturen är full av godsaker så här års och i flera delar av landet är det hög tid att gå ut och ta vara på fläderblomster. Flädern växer naturligt i nästan hela sverige och blommar från maj-juni i söder och från juni-juli i norr. Det finns inte så mycket forskning på fläder men dess växtdelar sägs ha många goda egenskaper och används till en rad olika huskurer. Oavsett så går det att använda de vackra blomklasarna till många smarriga saker och nedan tipsar vi om några utav dom!


Flädersaft

Många förknippar den svenska sommaren med ett glas väl kyld fläderblomssaft men det många inte tänker på är att saften går att förvandla till så mycket mer! Här följer receptet på en klassisk fläderblomssaft. Drick den som det är, använd som bas i sommarens drinkar eller läs vidare för ytterligare flädermagi!

Du behöver:

  • 25-30 stora blomklasar
  • 2-3 citroner
  • 1 ½ liter vatten
  • 1 ½ liter strösocker
  • 1 msk citronsyra

Gör så här:

  1. Skölj blomklasarna noga och låt rinna av.
  2. Skölj och skär citronerna i skivor.
  3. Lägg blomklasarna tillsammans med de skivade citronerna i en bunke.
  4. Koka upp vatten och socker och rör om så sockret löser sig. Blanda ner citronsyran och häll den heta sockerlagen i bunken med flädern och citronerna.
  5. Låt stå i rumstemperatur tills det svalnat därefter övertäckt i kylskåp i 2-3 dygn.
  6. Sila av saften och häll i flaskor som förvaras kallt.
  7. Späd med önskad mängd vatten vid servering.


Flädermarmelad

Om man har gjort saft av flädern är det busenkelt att förvandla denna till en syrlig marmelad. Marmeladen passar utmärkt som tillbehör till ostbrickan, pålägg på rostmackan eller varför inte som fyllning i ett somrigt bakverk?

Du behöver:

  • 3 citroner (återanvänd gärna de som användes till saftkoket)
  • 1 dl outspädd fläderblomssaft
  • 1 dl syltsocker

Gör så här:

  1. Skär citroner i små bitar eller använd en matberedare för att finfördela dom.
  2. Koka citronbitarna tillsammans med flädersaften och sockret utan lock i 12-15 minuter tills den stelnar.
  3. Häll marmeladen i valfri glasburk med förslutande lock. Det är viktigt att burken är väl rengjord, torr och varm.
  4. Förslut locket och ställ burken upp och ned och förvara mörkt och svalt mellan serveringarna.


Fläderglass

Du kan även använda flädersaften till en smarrig och somrig glass! Glassen kan du äta precis som den är, eller varför inte som tillbehör till pannkakor eller våfflor? Tillsätt bara säsongens bär så har du en sommardessert du sent ska glömma!

Du behöver:

  • 3 äggulor (vitan kan du göra maränger på eller frysa in och använda till något annat)
  • 1 dl florsocker
  • ¾ dl outspädd fläderblomssaft
  • 1 dl matyoghurt
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här:

  1. Vispa äggulor och florsocker pösigt och blanda med saft och matyoghurt.
  2. Vispa grädden och vänd ned i äggsmeten.
  3. Skölj önskad form med kallt vatten och häll i glassmeten. Frys in i minst 4 timmar före servering.
  4. Ställ glassen i kylen cirka 20 minuter före servering och voilá!


...och för dig som föredrar vegansk glass

Du behöver:

  • 1,5 dl kikärtsspad
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 dl outspädd fläderblomssaft
  • 1,5 dl växtbaserad vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker

Så här gör du:

  1. Vispa kikärtsspadet till ett fast skum och tillsätt strösocker under vispning tills konsistensen motsvarar en fast marängsmet.
  2. Vispa grädden och tillsätt saften samt vaniljsockret och blanda samman med kikärtssmeten.
  3. Skölj önskad form med kallt vatten och häll i glassmeten. Frys in smeten i minst 4 timmar före servering.
  4. Ställ glassen i kylen cirka 20 minuter före servering och avnjut!


Fläderpannkakor

För dig som vill göra världens somrigaste pannkakor ska du verkligen testa att göra fläderpannkakor. Servera tillsammans med det du gillar, vispad grädde och säsongens bär är en riktig höjdare!

Du behöver:

  • 1 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 krm salt
  • Fläderblomsklasar
  • Smör eller olja att steka i
  • Socker till servering

Så här gör du:

  1. Rör ihop pannkakssmeten.
  2. Doppa blomklasarna i smeten och stek i smör eller olja.
  3. Doppa pannkakorna i socker och servera med valfria somriga tillbehör!


Tål att frysas in

För den som har fläder över går blomklasarna utmärkt att frysa in. De kan förvaras i frysen i cirka ett år och kan tas fram när andan faller på!


Visst är det fantastiskt att man kan göra så mycket gott av något som växer vilt i naturen? Ut och plocka och lycka till! 

Är du fortfarande sugen på mer?