Swedenchevron-down_icon
  • Austria
  • Belgium
    • Flemish
    • French
  • Canada
    • English
    • French
  • Denmark
  • France
  • Germany
  • Ireland
  • Italy
  • Norway
  • Poland
  • Portugal
  • Spain
  • Sweden
  • Switzerland
    • German
    • French
    • Italian
  • The Netherlands
  • United Kingdom
  • United States

SPARA VATTEN GENOM ATT RÄDDA MAT

För att producera mat behövs en lång, lång kedja av insatser, både energi och vatten. Eftersom jordens resurser är begränsade är det viktigt att hushålla med dem på ett hållbart sätt – för vår egen skull och för kommande generationer. Mänskligheten är helt beroende av vatten för att överleva. Utan vatten finns det inget liv. Även om det kan verka som om det finns rikligt med vatten på vår planet, håller vi snabbt på att förlora vår mest värdefulla resurs. Det börjar bli ont om vatten och vi får nu gräva allt djupare för att hitta nya vattenkällor.

Den stora utmaningen

Livsmedelssektorn är en av de mest vattenkrävande sektorerna. Varje år slösar man bort mer än 250 000 miljarder liter vatten i matproduktionen (WWF, 2019). Enorma mängder som innebär att matsvinnet i sig har ett större vattenavtryck globalt än något land (FAO, 2013). Men det betyder också att vi kan bekämpa denna fråga genom att rädda mat!

I den här videon förklarar vi hur mycket vatten som krävs för att producera mat och hur mycket som går till spillo när vi slänger den:


Våra val gör skillnad

Vi behöver alla hjälpas åt att hushålla med vattnet. Matsvinnet leder till stora negativa miljöeffekter och resurser som försvinner till ingen nytta – men det kan vi råda bot på. Att spara på vatten innebär inte att någon behöver avstå från ett normalt användande, men vi kan spara många liter vatten bara genom att göra smarta val och minska matsvinnet. 

Hur kan du göra skillnad redan idag? Frys in mjölk och grädde som du inte hinner dricka upp. Då kan du använda den till matlagning och bakning. Använd matresterna till något kreativt, använd grönsaker som inte längre är fräscha i soppor, grytor, wok eller pajer. Skär upp övermogen frukt i bitar, frysas in och använda i smoothies eller glass. Koka fond av blast, baka bröd av gröten som blev över och gör ströbröd av torra brödkanter. 

Är du fortfarande sugen på mer?