Swedenchevron-down_icon
  • Austria
  • Belgium
    • Flemish
    • French
  • Canada
    • English
    • French
  • Denmark
  • France
  • Germany
  • Ireland
  • Italy
  • Norway
  • Poland
  • Portugal
  • Spain
  • Sweden
  • Switzerland
    • German
    • French
    • Italian
  • The Netherlands
  • United Kingdom
  • United States

SÅ HINDRAR DU MAT FRÅN ATT BLI DÅLIG UNDER SOMMAREN

Nu vankas den tiden på året då temperaturerna stiger och fuktnivån i luften blir högre. Man refererar till denna period som ”rötmånad” just för att bakterietillväxten ökar och många livsmedel håller sämre än vanligt. Man brukar säga att rötmånaden pågår från slutet av juli till mitten på augusti, men det är egentligen värmen och fukten som talar om när det är dags att vara extra vaksam. Sommarvärme, ledighet, utflykter och dagar på stranden innebär mindre rutiner och större risk för att maten blir dålig. Därför måste vi tänka till lite extra kring matsäkerheten. Vi har sammanställt en lista med våra bästa tips för hur du håller maten borta från soporna under sommaren och undviker att maten slängs i förtid.


1. Lita på dina sinnen

Under rötmånaden slänger vi ofta mer mat än vad som är nödvändigt. Bäst före, ofta bra efter gäller även under sommarmånaderna!

  • Stirra dig inte blind på bäst före-datumet. Det är ett beteende vi alla borde förändra för att minska ett helt onödigt matsvinn. Titta, lukta och smaka på maten istället om du känner dig osäker på färskheten.
  • Använd sunt förnuft, vissa livsmedel är särskilt känsliga för bakterier under rötmånaden, till exempel köttfärs, mejeriprodukter och färsk fisk ska hanteras med extra varsamhet.
  • Ät upp, tillaga eller frys in maten när sista förbrukningsdag närmar sig.


2. Förvara rätt

Genom att tänka ett extra varv när det kommer till förvaring av livsmedel hemma kan man minimera onödigt matsvinn under sommaren.


  • Förvara kylvaror kallt, man brukar säga att den optimala kylskåpstemperaturen är mellan 2-4ºC.
  • Placera en termometer i kylskåpet för att enkelt hålla koll. Märker du att det är kallare längre ner i kylen? Förvara då mejeriprodukter, kött och fisk där.
  • Placera inga känsliga varor i kylskåpsdörren. Där är det allra varmast och passar bättre för mat med hög salthalt eller konserveringsmedel.
  • Förvara grönsaker torrt, med fördel i separata grönsakspåsar och rensa alltid bort de grönsaker som blivit dåliga.
  • Packa alltid matsäcken i kylväska med kylklampar inför sommarens utflykter.


3. Planera inköpen

Det är inte bara vi människor som älskar sommaren. Även bakterier älskar värme! Ett stort steg i att minska matsvinnet är att planera inköpen.


  • Planera dina inköp! När värmen kommer är det inte ovanligt att man frångår sina vanliga matrutiner. Vissa äter kanske inte alla mål hemma och den mat man vanligtvis brukar äta kan kännas helt otänkbar. Ha detta i åtanke när du skriver inköpslistan och handla inte mer mat än du hinner äta upp!
  • Frukt, grönt och bröd kan börja mögla snabbare när det är rötmånad, därför är ett bra tips att köpa hem lite i taget för slippa kasta mat. Och precis som alltid kan du titta, lukta och smaka på maten innan du kastar den!
  • Håll turen från mataffären kort och packa frys- och kylvarorna tillsammans så håller de varandra kalla.
  • Under de varmaste dagarna kan du med fördel ta med en kylväska att frakta hem matvarorna i.


4. Kolla temperaturen

Att hetta upp maten är a och o när det kommer till att eliminera sjukdomsframkallande mikroorganismer.


  • Hetta alltid upp kyckling och malet kött till en kärntemperatur på 70ºC.
  • Tina alltid upp frysvaror i kylskåp för att undvika att utsätta dem för rumstemperatur.
  • Försök att inte öppna kylskåpet mer än nödvändigt. Låt inte maten stå framme – kylvaror ska omedelbums tillbaka in i kylen.


5. Tänk på hygienen

För att undvika att bakterier sprids spelar hygienaspekten den viktigaste av roller!


  • Tvätta alltid händerna noggrant innan du hanterar livsmedel eller använd handsprit när rinnande vatten inte finns tillgängligt.
  • Byt disktrasa ofta, och om du tvättar disktrasor i tvättmaskinen ska du se till att göra detta varmt!
  • Använd alltid olika skärbrädor för kött respektive grönsaker för att undvika korskontaminering. Diska skärbrädor och andra redskap noga.


Bonustips: Rädda mat!

Hjälp klimatet genom att rädda maten innan den blir dålig!

Matsvinn är ett enormt problem och en tredjedel av all mat som produceras slängs. Vår app är det enklaste sättet att gå med i kampen mot matsvinnet - bara ladda ner, logga in och rädda god överskottsmat från ett ställe nära dig. När svinnet minskar, så minskar även den negativa miljöpåverkan eftersom det inte produceras varor som aldrig förbrukas. Gå med i kampen mot matsvinn och rädda överbliven mat med oss! 


Är du fortfarande sugen på mer?