Swedenchevron-down_icon
  • Austria
  • Belgium
    • Flemish
    • French
  • Canada
    • English
    • French
  • Denmark
  • France
  • Germany
  • Ireland
  • Italy
  • Norway
  • Poland
  • Portugal
  • Spain
  • Sweden
  • Switzerland
    • German
    • French
    • Italian
  • The Netherlands
  • United Kingdom
  • United States

Så mycket pengar slängs i soptunnan

Vi har nog alla varit där. Vi lagar mat, stoppar resterna i kylen och glömmer sedan av dem. I Sverige slänger vi 1,3 miljoner ton mat varje år – ungefär 134 kg per invånare. En förlust som kostar för både miljön och plånboken. Det finns alltså flera skäl till att minska matsvinnet – det onödiga matavfallet. 

Livsmedelsverket har gjort beräkningen att ett genomsnittligt hushåll med två vuxna och två barn slänger livsmedel för mellan 3000 och 6000 kronor per år – pengar som istället kan sparas eller spenderas på något helt annat. För 6000 kronor skulle du kunna få en hel månads inköp av livsmedel, men det är också en summa som till exempel ger dig: 


  • Tre solcellspaket till sommarstugan
    eller
  • 120 paket vego grillkorvar
    eller
  • Tre handsmidda japanska kockknivar
    eller
  • 215 kg sötpotatis
    eller
  • 30 bajonettliljor för en renare inomhusluft
    eller
  • 240 kg solmogna apelsiner
    eller
  • Sju tågresor Stockholm-Malmö tur och retur
    eller
  • 400 kg spaghetti
    eller
  • Fem års prenumeration av Netflix

Klipp för både plånboken och miljön
Många bäckar små leder till ett framgångsrikt arbete för minskat matsvinn. Vad är då några handfasta råd att komma ihåg? Jo, att lukta och smaka mer istället för att läsa bäst före-datum, försöka planera din handling veckovis i förväg och sträva efter att ta lite mindre portioner för att slippa slänga maten. Man kan verkligen konstatera att det blir en win-win situation när det klirrar in ett par kronor i kassan samtidigt som miljön tar ett glädjeskutt. Tjoho!

Är du fortfarande sugen på mer?