Svinnsmart buljong

Hanna Nilsson

4 months ago

Du vet de där lökskalen och ändarna av morötterna som så ofta blir över när man har lagat mat? Spara dem! Du kan nämligen förvandla dem till en busenkel - men oj så god - grönsaksbuljong.

Steg 1: Märk en frystålig matlåda med “grönsakssvinn” samt dagens datum. Ställ in lådan i frysen så den är redo att användas.

Steg 2: Dagarna som följer börjar du fylla på lådan med alla de grönsaksrester som ligger kvar på skärbrädan efter matlagningen. Du kan även hacka ner de grönsaker du är orolig kommer hinna bli dåliga innan de äts upp, och lägga dem tillsammans med de andra grönsaksresterna.

Grönsaker som passar utmärkt i en buljong:

  • Morotsskal

  • Selleri

  • Rotselleri

  • Gräslök

  • Gurka

  • Aubergine

  • Vitlök

  • Lökskal

  • Purjolök

  • Salladsblad

  • Palsternacka

  • Potatis

  • Zucchini

  • Rosemarin

  • Salladslök

  • Schalottenlök

  • Timjan

  • Tomater

Försök få till en bra blandning av olika grönsaker för att undvika att buljongen t.ex bara smakar lök, och istället blir mer balanserad. Undvik även grönsaker ur kålsläktet då de lätt får en bitter smak.

Steg 3: När din låda är full är det dags att koka buljong. Häll över allt grönsakssvinn i en kastrull och täck med vatten. När vattnet kokat upp sänker du värmen och låter det puttra i ca en timme.

Steg 4: Sila av buljongen så inga bitar finns kvar. Du kan nu välja om du vill använda din buljong direkt eller frysa in den, exempelvis i en isbitsform, för att sedan använda önskad mängd i grytor, såser, soppor – you name it!

Bonustips: Moset som blir kvar efter du silat av buljongen kan du vända ner i en bolognese eller soppa. På så sätt går inget till spillo!

Hanna Nilsson

Too Good To Go