RÄTT FÖRVARING RÄDDAR BRÖDET

Hanna Nilsson

2 months ago

Visste du att bröd är ett av de livsmedel vi slänger allra mest? I Sverige slänger vi 80 000 ton bröd varje år. En av de främsta anledningarna till varför vi slänger bröd är för att det hinner bli torrt.

Hur länge brödet förblir färskt kan bero på vilken typ av bröd det är. Ett grovt rågbröd kan hålla ganska länge, medan en ljus limpa kan bli torr redan dagen efter att den har bakats. Visste du att surdegsbröd behåller fukt bättre än bröd bakat med vanlig jäst? Hur brödet förvaras spelar även det en stor roll. Nedan hittar du våra tips på hur du håller ditt bröd färskt och gott så länge som möjligt, för tro det eller ej – torrt bröd är faktiskt inte farligt.

Förvaring

Att brödet blivit torrt har visat sig vara den största anledningen till att bröd slängs i hushållen. Men om du förvarar brödet på rätt sätt kan detta enkelt undvikas. Enligt Livsmedelsverket mår bröd bäst av att ligga framme i rumstemperatur och inte i kylskåp. I kylen blir brödet snabbt smuligt och torrt.

Om man är medveten om att man inte äter så många skivor bröd i veckan kan det vara bra att skära upp brödet direkt när du kommer hem och frysa in. När du sedan blir sugen tar du fram antalet skivor du vill ha och tinar dem i rumstemperatur eller i rosten.

Tillhör du skaran som föredrar knäckebröd? Grattis! Hårt bröd förvaras nämligen bäst i rumstemperatur och håller nästan hur länge som helst. Riktigt svinnsmart.

Bröd som lämnas framme i rumstemperatur mår allra bäst av att lindas in i en torr, ren kökshandduk - alternativt i en papperspåse. Och om det är torr luft i ditt hem kan det vara en god idé att investera i en brödlåda. Men undvik att förvara ditt bröd i plastpåsar.

Tyvärr är vi människor inte de enda som älskar bröd – det gör även mögel. Mögelsporer trivs bäst i fukt, värme och mörker. Plastpåsar som är helt täta bibehåller fukt och gör att brödet möglar snabbare. Och om du hittar mögel i en påse med bröd bör hela påsen kasseras, så självklart bör vi göra allt vi kan för att slippa hamna i den situationen, eller hur?

Fler smarta brödhacks:

  1. Torrt bröd blir som nytt om du fuktar det och värmer det i ugnen. Pensla eller spola helt enkelt vatten på brödet och ställ in det i ugnen en kort stund på 100 grader.

  2. Rosta brödet! På bara ett par minuter är torrheten som bortblåst. Har du ingen brödrost kan du steka en brödskiva i en torr stekpanna.

  3. Frysen är din vän. Du kan till exempel dela brödet i hälften och frysa ena halvan, eller så kan du skära upp brödet i skivor innan du fryser in det och plocka upp så många som du behöver varje gång. Om du inte tänker frysa brödet ska du dock inte skära brödet i skivor - då torkar det snabbare.

  4. Har du fått bröd i din värdekasse du räddade med Too Good To Go, men redan har bröd hemma som måste ätas? Ge det vidare till en granne, vän eller kollega!Hanna Nilsson

Too Good To Go