Förvandla dina julrester

Felicia Linder

2 months ago

Hur man än gör och hur gott det än är så är det nästan oundvikligt att få rester från julbordet, visst? Det är helt okej så länge som man tar vara på alla goda rester så klart! Och då är det inte helt fel att ha några idéer på hur man kan förvandla den överblivna maten till helt nya rätter. Här kommer våra absolut bästa julmatsförvandlingar. 


Julskinka

Våffelomelett; använd våffeljärnet till något nytt och gör en omelett med överbliven julskinka! Allt du behöver är ägg, julskinka, ost, salt och peppar. Våffeljärnet är inte nödvändigt så klart. Det är bara ett nytt och roligt sätt att steka omelett på!

Andra enkla och goda sätt att ta vara på skinkan? Kom ihåg de tre P:na; pizza, paj, pasta. Internet svämmar över med recept där skinka är stjärningrediensen så det är bara att välja och vraka!

Sill

Denna delikatess kan faktiskt hålla ända fram till påska om du har tur. Framförallt om det är en industritillverkad sill i klar lag, snarare än en hemmatillverkad krämig version. Men varför chansa? Det finns massor av goda saker du kan göra med sillen som blir över från julbordet.

Det mest klassiska och uppenbara: lägg sillen på en knäckemacka tillsammans med ett gäng äggskivor. Supergott och superlätt men tyvärr inte superspännande. Så vad annars kan man hitta på?

En annan klassisk resträtt är pizzan! Föreställ dig en pizza, kanske med en sås på creme fraiche istället för tomatsås, med ett tunt lager ost, fint skivad potatis och lite rosmarin. Toppa med din överblivna sill när pizzan kommit ut ur ugnen och middagen är serverad!

Vörtbröd

Har du vörtbröd som behöver ätas upp kan du skatta dig lycklig. Att ta vara på bröd kan nämligen handla om så mycket mer än att bara frysa in eller rosta det. Här är ett gäng minst lika enkla - men oj så mycket roligare - sätt:

Pannkakor: Mixa brödet till ett fint pulver och använd det istället för mjöl i din pannkakssmet.

Strössel: Mixa brödet till större smulor och stek i smör. Krydda med lite extra kanel, kardemumma och kanske en nypa socker - det blir ett superbt strössel att servera till både glass, yoghurt och gröt. 

Felicia Linder

Marketing Specialist