Så undviker du matsvinnet under julen

Felicia Linder

2 months ago

Hur undviker man matsvinn under julen? Visst kan man räkna, planera, räkna om och förbereda men likväl slutar det alltid med att man har på tok för mycket mat till julfirandet. Så när “olyckan” väl är framme, vad gör man då med all överbliven mat? Egentligen behöver du bara komma ihåg dessa tre saker för att se till att all mat går åt under julhelgen: 1) Dela. 2) Frys in. 3) Förvandla. Det låter busenkelt, men det kan vara lättare sagt än gjort. Så låt oss hjälpa dig lite på traven.

  1. Dela: Låt inte din gamla faster själv ansvara för att all överbliven julmat äts upp. Dela upp den! Ett suveränt knep är att alla gäster tar med sig egna matlådor till julfirandet och tar med sig lite av maten vid hemgång. För du vet väl att delad mat är dubbelt så god?

  2. Frys in: Matsvinnets bästa vän? Jajemen, det är frysen det. Har man på tok för mycket mat, eller bara just för tillfället förätit sig på köttbullar, Janssons, vörtbröd och annat, så använd frysen! Och dela gärna upp maten i portioner så att man bara behöver tina prick det man ska äta sen. Vad kan man frysa in då? Mer än du tror! Ost, nötter, choklad, grädde, ägg och smör går alldeles utmärkt att frysa in till exempel.

  3. Förvandla: Jaha, så står du där med en halv julskinka utan att vara ett dugg sugen på att äta upp den som den är. Vilken tur då att det finns mängder med tips, trix och recept du kan ta till för att förvandla julskinkan till något helt annat! En riktigt god idé är att redan innan julafton samla på dig ett gäng oemotståndliga recept på olika saker du kan föra med julresterna. 


Så där ja! Känner du dig kittad och redo för en svinnfri jul? Hoppas det! Förresten fungerar dessa tre tips kanonbra även när det inte är jul, så lägg dem på minnet och ta till knepen när du har mat över! 

Felicia Linder

Marketing Specialist